Nem mindegy

Nem mindegy a zenekar neve!

Nem mindegy Ferinek! De miért? Mikor döntöttünk úgy, hogy ez legyen a zenekar neve? Lett volna más ötlet, mégis ez nyert. Következzen egy rövid történet rólunk és a névválasztás körül zajló dilemmákról, illetve a logónk létrejöttéről.


Amikor még csak alakuló félben volt a közös zenélés és még nem is koncerteztünk, szükségünk volt egy felületre, ahol egyeztethettük a dolgainkat. Feri összedobott egy csoportot és instant jelleggel elnevezte úgy, hogy „Ferinek mindegy”. A névválasztás akkor vált aktuálissá, amikor elkezdtük megjeleníteni a tartalmainkat. Hamarosan megindult a brainstorming és egy hét leforgása alatt a „Ferences trend” mellett döntöttünk. Le is foglaltuk a felületeket ezzel a névvel, aztán váratlanul Feri bejelentette, hogy elbizonytalanodott a nevet illetően. Egy kávé mellett elmesélte, hogy igen furcsán reagáltak rá páran, és hogy a munkakapcsolataira nem is igazán gondolt, amikor döntöttünk. Felderengett, hogy van az a „Ferinek mindegy” nevű csoport, és hogy mennyire nem felel meg a valóságnak. Korrigáltuk. 😊

„MINDEGY: Dolgok összehasonlításában – ugyanaz, ugyanolyan, egyforma. Így írjuk helyesen: MINDEGY és nem úgy, ahogy gyakran előfordul: mindeggy.”

Nem mindegy a logó sem!

A logónk alapján, ilyen névvel könnyen hihetné bárki, hogy matekszakos egyetemi hallgatók alternatív rockzenekart alapítottak. Kicsit olyan, mint ha szándékos lenne az összefüggés, de nem. A dalszövegek idevágó részei csupán a véletlen műve. Az „Újra egész” című dalunk állapotra vonatkozik, nem pedig az egész számok halmazáról szól. A „valószínűség-számítottalak” szövegrészlet is csak a véletlen műve, és a „megoldókulcs zsebben” szövegrész is csupán párkapcsolati problémák megoldására használt metafora.
A logó viszont tudatosan hajaz egy matematikai egyenlőtlenségre. Muszáj volt valamilyen frappáns megoldást találni a „Ferinek Nem Mindegy” név lerövidítésére, mert valljuk be, ez a zenekarnév hosszú.
Szerettünk volna következetesek lenni, ezért a „Digitál limitál” című dalunk videójában látható írógépet vetettük be. Az elején csak a karaktereket ütöttük le és befotózás után rakosgattuk őket mindenféle variációkban. jónak láttuk, hogy visszatér az analóg feeling. Ekkor kicsit a logónk is üzenetté vált, a digitális világgal szemben megfogalmazott kritikát erősítve. Van egyfajta értékvállalás a zenekarban, a 90-es évek mellett, úgy látjuk ez is közös pont közöttünk.

 

Írta: FNM