Covid előtt

Covid előtt történt.

Covid előtt jött ki a Kemikália című dalunk. Ez esetben gyógyszeripari visszásságokat ábrázolunk, mintha az iparág egy önálló állam, „Kemikália” volna. A könnyen manipulálható állampolgár képe a pandémia előtt fogalmazódott meg. Számunkra fontos az időrendiséget tisztázni, ezért térünk ki a dal létrehozásának körülményeire. Ugyanakkor a dalszövegnek vannak még további rétegei. Ezekről szól a következő cikk, ami a társadalomkritikus zenéinket taglaló írássorozatunk első része.


Kemikália néha ad, nem csak elvesz

A Kemikália akkoriban jött létre, amikor az első dalainkat írtuk 2018 végétől, tehát jóval covid előtt. A gondolat, hogy bírálattal énekeljünk a gyógyszeriparról, nem a pandémiának és az oltás körül kialakult társadalmi dilemmának a következménye. Sajnos ez a szám zeneileg nehezen beilleszthető a repertoárunkba, ezért ritkán adjuk elő koncertjeinken. Ezen a ponton bevalljuk azt is, hogy indokolttá vált egy „kattogósabb” buliverzió létrehozása.
A dal társadalomkritikus hangvétele egy spontán ötlet következménye volt, amit Ferinél gyógyszerreklámok váltottak ki autózás közben. Nem ő vezetett, így szabadon tollat ragadhatott, és papírra vethette a rímeket. Később kibővült a szöveg az autóval, ami „gyógyítást szállít”, de a dalban ezt már csak cinizmussal ábrázoljuk.
Az eset tökéletes példája annak, amikor az arcunkba mászó marketingfogások valamiképp alkalmasak produktivitás kiváltására. Biztosan nem ezt kívánták elérni, de köszönjük az ötleteket Kemikáliának!

Társadalmilag elfogadott drogfogyasztás

Covid előtt még nem volt olyan mindnyájunk bőrén megtapasztalt helyzet, ami kiélezte volna a gyógyszeripar társadalomra gyakorolt hatását. Volt helyette valami más, ami még ma is aktuális.
A szöveg egyik rétege az, hogy a főszereplő, a párkapcsolati és lelki problémáit drogfogyasztással kompenzálja. Mindezt legálisan. Ez a választás nem hoz számára valódi megoldást. Felépül körülötte egy hamis világ, ahol ő nem felelős semmiért. Miért ne épülne fel, hiszen Kemikália nem bünteti őt. Ha illegális szerekhez nyúlna -, ahogy az a tilalom idején az alkohol lehetett -, retorziók érnék. De Kemikália megoldásként egész palettányi terméket kínál, méghozzá jó hangosan. Aki abból választ, ügyfél. Még csak a társadalom megbélyegzésétől sem kell tartania.

Kemikália egy kisarkított világ. Nem állíthatunk olyat, hogy a gyógyszerhasználat minden esetben gonosz és hamis, gondolatébresztőnek viszont remek a fiktív állam, amit a dalszöveggel teremtettünk. Főleg a társadalmi megítélés felől közelítve érkezünk releváns kérdésekhez. A covid előtt nem is gondoltunk, hogy ezek hamarosan mennyire aktuálissá válhatnak.

Írta: FNM